ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS YOLCULUKLARINDA EMNİYET KEMERİ TAKMAK ZORUNLU!

2022 yılında Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde yolculuk boyunca yolculara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmişti.

ISPARTA Yayın: 16 Şubat 2024 - Cuma - Güncelleme: 16.02.2024 16:22:00
Editör - Melike ÇELİK
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Bu zorunluluğu denetlemek ve yolcuların güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamak amacıyla Vali Aydın Baruş başkanlığında Isparta’da yolcu taşımacılığı yapan firma ve kooperatif yetkililerinin katılımıyla “Şehirlerarası Otobüslerde Yolcuların Emniyet Kemeri Kullanımı”  bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Emniyet Müdürü Ahmet Cengiz Koçak, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek ve kolluk birimlerinin trafik şubesi amirleri de katıldı.

Toplantının başında Isparta Emniyet İl Müdürlüğü, Trafik Şube Müdürü Burak Maraşlı tarafından emniyet kemerinin önemiyle ve kaza istatistikleriyle ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından bir değerlendirme yapan Vali Baruş, her yıl trafik kazalarında binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek otobüs kazalarındaki can kayıplarının önemli sebeplerinden birinin de emniyet kemeri kullanılmaması olduğunu söyledi.

Denetimler Artacak, Kemer Takmayan Yolculara Cezai Yaptırım Uygulanacak

Vali Baruş “ Otobüs kazalarında can kayıplarının temel sebepleri; sürücüler tarafından yeterli bilgi ve donanımına sahip olunmaması, trafik kurallarına riayet edilmemesi ve otobüste yolculuk eden vatandaşlarımızın, emniyet kemeri kullanma zorunluluğuna riayet etmemeleri. Bugünkü toplantımızın temel amacı bu noktaya dikkat çekmek. Sizlerden ricamız şudur ki: 2024 yılında vatandaşlarımıza bu hizmeti sağlarken lütfen emniyet kemeri kullanma zorunluluğuna uyulup uyulmadığını çok sık bir şekilde kontrol edelim. Yolcularımızı gerektiği şekilde bilgilendirelim, trafik ekiplerimiz de size bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu bilgilendirme, bilet verme sürecinden başlayarak otobüs içerisinde de devam etmeli ayrıca yolculuk sırasında da muavin arkadaşlarımız emniyet kemeri kullanımının aktif olarak sağlanıp sağlanmadığının kontrol etmesi gerekiyor. Sonrasında ise trafik ekiplerimiz ve sivil trafik ekiplerimizin yaptığı kontrollerde bu hususlara riayet edilip edilmediği denetlenecek. Yolcularımız, emniyet kemeri kullanımı konusunda şimdiye kadar maalesef gerekli duyarlılığı sağlayamadı. İşte bu duyarlılığın sağlanması belki bugün hayatta olabilecek olan canları kurtarma noktasında çok büyük önem arz etmektedir. Öncelikle firmalarımızın, otobüslerimizin denetiminde trafik ekiplerimiz tarafından bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecektir. Bu bilgilendirme faaliyetlerinden sonra firmalarımız, şoförlerimiz ve muavinlerimiz tarafından gerekli bilgilendirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığı, trafik ekiplerimiz tarafından yapılacak denetimlerde göz önünde bulundurulacaktır. Sonrasında ise hala emniyet kemeri kullanımı zorunluluğuna uymayan yolcular noktasında gerekli cezai yaptırımlara başvurma durumuna geleceğiz. Otobüslerimizin yapılacak kontrollerinde eğer yolcular emniyet kemeri takma zorunluluğuna uymuyorsa öncelikle yolcuya ceza uygulaması, ama gerekli bilgilendirmeler yapılmadıysa ve alınan beyanlarda da bu noktada firmalarımızın da ihmal olduğu kanaati varsa o noktada sürücülere de muavinlere de ceza uygulama noktasına geleceğiz bu. Bu noktada önemli olan cezadan kaçmak için bu işleri yerine getirmek değildir. Önemli olan can kayıplarının önüne geçmektir. Sizlerin nezdinde bütün toplu ulaşım sağlayan şoförlerimize, firmalarımıza da buradan sesleniyoruz. Emniyet kemeri kullanımını bu yıl artık eksiksiz hale getirmemiz lazım” dedi.

Toplantı; görüş, öneri ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.