ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 6 ŞUBAT DEPREMİNİN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜ İÇİN YAYIMLADIĞI MESAJI

Asrın felaketi olarak adlandırılan bu deprem felaketi ülkemizin yaşadığı en acı felaketlerden birisi olarak tarihe geçti.

ISPARTA Yayın: 05 Şubat 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 05.02.2024 16:04:00
Editör - Melike ÇELİK
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Hepimizi derinden sarsan 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşadığımız iki büyük deprem 11 ilimizde 50 binden fazla can kaybımıza ve on binlerce vatandaşımızın yaralanmasına neden oldu. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu deprem felaketi ülkemizin yaşadığı en acı felaketlerden birisi olarak tarihe geçti.  

6 Şubat depremlerinin yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da bir kez daha şifalar diliyorum. 
Birçok vatandaşımızı evsiz bırakan ve sevdiklerinden ayıran asrın felaketi, bizleri tarifsiz bir acıya boğdu. Depremin üzerinden geçen bir yılın ardından kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acısını hala yüreğimizde hissediyoruz. 
Depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla büyük ve güçlü bir refleks göstermiş, arama kurtarma çalışmaları yaparak, depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yanlarında olmuştur. Bizler de şehrimizde tüm kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği halinde bölgeye yardım ulaştırmak, vatandaşlarımızın yanında olmak için dayanışma seferberliği başlattık, var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz.
Depremin hemen ardından Isparta Belediyesi olarak araç, makine ve personellerimizin bölgeye intikalini sağladık. Gerek deprem bölgesi gerekse şehrimize gelen depremzede misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hemşehrilerimizle beraber tüm imkanlarımızı seferber ettik, onları yalnız bırakmadık, bırakmıyoruz.
Isparta Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibimiz (ISAK) deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine ilk günden itibaren destek vermiş, enkaz altından 25 kişiyi sağ olarak kurtarmıştır. 
Gönderdiğimiz araç, ekipman ve malzemelerin koordinasyonunu sağlayabilmek, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın acısını paylaşabilmek için Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere bölgeye giderek, incelemelerde bulunduk. 
Deprem öncesinde hazırlık amacıyla belediye olarak ortaya koyduğumuz ve attığımız adımlar kapsamında şehrimizde tüm tehlike ve riskleri dikkate alan bir yönetim anlayışıyla kentsel yenileme ve dönüşüm planlamamıza hız verdik. 
Göreve geldiğimiz günden buyana şehrimizin hali hazır haritalandırılma planını tamamladık. 44 mahallede 450 noktada zemin jeolojik etüt-sondaj çalışmalarını gerçekleştirdik, 6 noktada açtığımız hendeklerle fay izlerinin incelemelerini yaptık şehrimizin röntgenini çektik. Tüm altyapı sistemlerimizi CBS olarak adlandırılan Coğrafi Bilgi Sistemi ile dijital ortama aktarmaya devam ediyoruz. Isparta’nın mevcut yapı stoku içerisinde 2012’de yayınlanan Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde 900’ü aşkın bina yıkıldı veya yıktırıldı. 
2019’da göreve geldiğimizden bugüne ayrıca 225 adet metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik. Kent bütününde mahalle bazlı kentsel dönüşüm çalışmalarına meclisimizde aldığımız kararla Anadolu Mahallesi özelinde başladık. 10 bin kişinin yaşadığı bir alanı özel proje alanı ilan ederek kentsel dönüşüm planlamasıyla mağduriyet yaşatmadan yenilemeye başlayacağız. İlimizin yapı envanterini çıkarıyoruz. Bununla beraber mahallelerimizin önceliğini belirliyor, çalışmalarımızı mahalle bazlı olarak Anadolu Mahallesinden sonra diğer mahallelerle beraber sürdüreceğiz. 
6 Şubat depremlerinin hemen ardından yine Belediye Meclisimizce aldığımız kararlarla birlikte proje çözümlerinde ve arazide yapım aşamasında bazı tedbirleri artırdık. 
Deprem afeti sonrasında belediye olarak yapacağımız arama ve kurtarma çalışmalarına ilişkin olarak da birçok hazırlık yaptık. Bu kapsamda, Isparta Belediyesi arama kurtarma ekibi ISAK’ımızı daha da güçlendirdik. Enkaz altında 50 metreye kadar canlı ısısını algılayabilen termal görüntüleme cihazını belediyemize kazandırdık. Yine göçük altında kalan bir canlının verebileceği en küçük ses ve titreşimi algılayabilen Sismik ve Akustik Ses Dinleme Cihazını aldık. 500 adet afet çadırı alımımızı gerçekleştirdik. 
Bu vesileyle bir kez daha 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşadığımız ve 11 ilimizi etkileyen depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.