EMEĞİN VE ALIN TERİNİN HAKKINI VEREN BAŞKAN

Isparta Belediyesinde en düşük işçi maaşı 30 bin lira oldu

ISPARTA Yayın: 23 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 23.01.2024 16:18:00
Editör - Melike ÇELİK
Okuma Süresi: 9 dk.
Google News

Isparta Belediyesi’nde çalışan 154’ü kadrolu, 1534’ü de ISBEL şirketinde olmak üzere toplam 1688 işçiyi kapsayan ve 1 Ocak 2024’ten geçerli olacak toplu iş sözleşmesi Belediye İş Sendikasıyla imzalandı. Buna göre ISBEL’de çalışan bir işçinin en düşük yevmiyesi 670,72 TL’den 1.039,62 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca ISBEL ile kadrolu işçiler arasındaki farkta kaldırarak maaşlarına her ay 4 yevmiye daha yansıtıldı. Böylece ISBEL’de çalışan bir işçinin en düşük maaşı 30 bin liraya çıkarıldı.
ISBEL’de çalışan işçilerin sosyal haklarında yapılan iyileştirmelerle birlikte zam oranı toplam yüzde 76’ya ulaşmış oldu. Yine kadrolu işçilerin 863,76 TL olan yevmiyesi de 1.338,83 TL’ye yükseltildi. 
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplu iş sözleşmesi imza töreninde işçilerle bir araya geldi. IBKM’ye girişinde davul zurna ve alkışlarla karşılanan Başkan Başdeğirmen, işçilere seslenerek bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalardan dolayı personeline teşekkür etti. 
31 Mart 2019 yılında göreve geldiklerini ve 5 yıllık süreçte personelle birlikte belediyede şehre güzel hizmetler kazandırdıklarını belirten Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “İnsanlara dokunmak, insanlara faydalı olmak, insanların gülerek ayrıldığını görmek kadar güzel bir şey yok. Rabbim bizlere bu görevleri nasip etmiş. Bu nasibin içerisinde insanların mutluluğunu görmek her şeyin üzerinde. Rutin belediyecilik hizmetleri yapılır ancak gönül yapılmazsa hiçbir anlamı yok. Bizim ilk sözümüz gönül belediyeciliğiydi. Sizlerle beraber şehrimize gönül belediyeciliği içerisinde hizmet edeceğiz ve vatandaşımızın refah düzeyini yükselteceğiz diyerek göreve geldik. Bugün görüyoruz ki vermiş olduğumuz sözlerin hemen hemen tamamını yerine getirmiş oluyoruz. Gönül belediyeciliği içerisinde engellisinin, yaşlısının ve çocuğunun, bize ihtiyacı olan herkesin yanında olduk” dedi.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bu çalışmalarda belediye personelinin emeğinin çok büyük olduğuna işaret ederek, “Sizler bizim emekçilerimiz, gecesini gündüzüne katanlarsınız. Sizlerle çok güzel hizmetler yaptık. Ben belediye başkanı olarak işin başındayım ama bu işin asıl kahramanları sizlersiniz. Belediye meclis üyelerimiz, başkan yardımcılarımız, daire müdürlerimiz ve sizlerle bu güzel hizmetleri kazandırdık” şeklinde konuştu. 
Personelin maaşını bir gün bile geciktirmediklerine değinen Başkan Başdeğirmen, “Ne zaman zam yapılsa zammı erken yapan belediye olduk. Hiçbir zaman maaşlarınızı piyasa koşullarının altında tutmadık. Bugün de tutmamak için sizin karşınızdayız. Bir işçinin alnının teri kurumadan parasının ödenmesi gerektiğini biliyoruz. Hiçbir zaman personelimizin mağdur olmasını istemeyiz. Biz çalışanlarımızın, vatandaşlarımızın hiçbir zaman haklarını yiyerek onları sıkıntıya sokmamışızdır. Biz günahın, sevabın, kul hakkının da ne demek olduğunu biliyoruz. Allah kimseyi kul hakkıyla diğer tarafa götürmesin inşallah. Hepimiz buradaki kazancımızla evimize, çocuklarımıza nafaka götürüyoruz” ifadelerinde bulundu.
Belediye İş Sendikasıyla toplu iş sözleşmesi görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Kadrolu işçilerimiz 100 gün yevmiye alıyorlar. Ama ISBEL işçilerimiz 52 gün alıyor. Neden bu kadar fark var arada diye sordum. Arkadaşlar aynı işi yapıyor. Bu bir haksızlık. Onların da 100 gün almasını sağladık” derken bu sırada Başkan Başdeğirmen’in konuşması ‘Büyük Başkan’ sloganıyla kesildi. Başkan Başdeğirmen de “Hak ediyorsunuz, çalışan hak eder” dedi.
Başkan Başdeğirmen sık sık alkışlarla kesilen konuşmasına şöyle devam etti:
“Çocuk yardımını yüzde 63, yemek yardımını yüzde 82, yakacak yardımını yüzde 100 artırdık. Evlenecek gençlerimizin evlilik yardımını yüzde 150 artırdık. Ramazan Bayramı yardımını yüzde 400, Kurban Bayramı yardımını ise yüzde 471 oranında artırdık. Devletimiz asgari ücreti 1 yıllık olarak açıkladı. Biz zammı yılda 2 kez yapıyoruz. 6 ay sonra tekrar sendikayla oturup yeniden değerlendireceğiz. Memur gibi 6 ayda bir zam alacaksınız. Devletimiz asgari ücrete yaklaşık yüzde 50 zam yaptı. Biz de bunun üzerine ayda 4 ikramiyeyi fazla koyduk. 670,72 TL olan günlük yevmiyenizi 1178,24 TL’ye çıkardık. Bu şekilde toplam zam oranı yüzde 76 oranına çıkıyor. Aramızda 154 kadrolu işçimiz var. Onların yevmiyesi 886 liraydı, 1383,83 TL’ye çıkardık. Kadrolu işçilerimize de hayırlı olsun. Toplam 1688 mesai arkadaşımız bu haklara 1 Ocak itibariyle sahip olmuştur. Hayırlı ve uğurlu olsun.”
Ayrıca sosyal haklarda yapılan iyileştirmeler hakkında bilgi veren Başkan Başdeğirmen, “Öğrenim yardımlarında ise yüzde 243 ile yüzde 300 arasında olmak üzere iyileştirme yaptık. Sosyal haklardaki ortalama artış da yüzde 202,93 oluyor. Kimsenin sözüne bakmayın. İşimize bakalım. Biz nafakamıza odaklanalım. O bunu demiş, o şunu demiş biz işimize bakalım. Onun, bunun adamı gibi bir şey istemiyoruz. Biz devletin adamıyız, ülkemizin insanıyız. Hep beraber aldığımız vazifeyi layıkıyla, aldığımız parayı hak ederek hayatımızı idame etmemiz gerekiyor. Önümüz seçim, bu seçimlerde ben de tekrar adayım. Benle birlikte başka arkadaşlarımız da aday. Hepimizin amacı şehrimize hizmet etmek. Siz emekçiler eğer ki benim seçim çalışmalarıma katılırsanız, benim siyasi amaçla gittiğim yerlerde bulunursanız eğer ki ben kazanamazsam bizden sonra gelen kişi sizi ezer. Ama biz bunu hiç kimseye yapmadık. Bizim zamanımızda da seçim vardı benim yanımda olan arkadaşlarım vardı, olmayanlarımız vardı, aleni çalışanlarımız ve fanatik şekilde davrananlarımız da vardı. Onlara haber gönderdim, fanatik olmasınlar sandığa gidip oylarını kullansınlar. Böyle bir şeye gerek yok, hepimiz ekmeğimizin peşindeyiz dedim. Bunları söylediysem de bazı arkadaşlarımız aşırı fanatik davrandı ve birçok şey yaptılar. Bir tanesine bile dokunmadık yeter ki saygısızlık, hakaret etmesinler. Sizlerden ricam benim hiçbir siyasi faaliyetime katılmayın. Benim seçim çalışmalarıma katılmıyorsanız diğer adayların çalışmalarına da katılmamanız gerekiyor. Sizin işiniz siyaset değil, biz belediyenin çalışanlarıyız. Bir başkan gider, bir başkan gelir o gelen de bizim başkanımızdır. Onun için kendinizi yormayın kendinizi üzmeyin. Sizler oy kullanma günü geldiği zaman vatandaşlık görevinizi yapın ve sandıkta oyunuzu kullanın. Hiç kimseye şirin görünmenize, senin yanındayım, benim yanımdayım demeye de gerek yok. Rabbim sizlere güzel bir iş, güzel bir nasip vermiş” ifadelerinde bulundu. 
Belediye İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt da, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in toplu iş sözleşmesine ilişkin çok güzel açıklamalar yaptığını belirterek, kendisine teşekkür etti. Kurt, “İşçiler olarak biz ekmeğimizin derdindeyiz. Çalışarak o ilin, o ilçenin o beldenin belediye başkanının yüzünü güldüreceğiz. Bizim iki türlü görevimiz var. Bir belediye başkanımıza ikincisi Isparta halkına hizmet etmek. Isparta halkı bizden hizmet bekliyor, belediye başkanımız bizim yüzümüzü güldürdüğü zaman bizim de hizmetlerimizle onun yüzünü güldürmemiz lazım. Şükrü başkanımızla 5 yıldır çalışıyoruz. Bu süreçte şahsıyla en ufak bir sorun yaşamadık. Ne ücret ne de diğer yönden. Bundan sonra da inşallah önümüzdeki 5 yılda bir sorun yaşamayız diye düşünüyorum. Şükrü başkanımıza 5 yıldır emekçilerimize gününde ödeme yaptığı için gününde ikramiyeleri verdiği için ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Şükrü başkanımızın bundan sonraki çalışmalarında da Allah yolunu açık etsin. Şahsım ve sendikam adına başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. 
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Belediye İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Ardından Başkan Başdeğirmen, işçilerle telefonlarının ışıklarını açarak selfie yaptı. Programın sonunda işçilere çeşitli ikramlarda bulunulurken Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de kazan başına geçerek, mesai arkadaşlarına pilav ikramında bulundu.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.