YALIM HALICI, YUMAKLI'YA SORDU

Isparta’da Toprak Mahsulleri Ofisi alım ofisi (TMO) olmadığı için buğday ve arpa üreticisi hasat ürünlerini Burdur ya da Afyon Dinar’a götürmek durumunda kalıyor. Birçok üretici isyan ettiren konuyla ilgili CHP harekete geçti.

ISPARTA Yayın: 20 Temmuz 2023 - Perşembe - Güncelleme: 20.07.2023 22:08:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Halıcı, önergesinde akaryakıta son gelen zamlarla birlikte artan üretim ve nakliye maliyetleri sonrası Ispartalı çiftçilerin hasat arpa ve buğdayı başka alım merkezilerine götürmesinin ciddi mağduriyetlere yol açmakta olduğunu kaydetti.

Ispartalı birçok çiftçinin ürettiği ürünü borçlarını biran önce kapatmak için zararına tüccarlara satmakta olduğunu belirten CHP’li Vekil “23 yıldır Isparta’da alım merkezinin olmaması; bölge üreticisi, çiftçisi ve tüccarlarına ek maliyet ve zaman kaybı getirmektedir. Ayrıca, Afyon TMO’ya giden bazı çiftçilerin ürünleri alınmamakta, bu nedenle de üretici Isparta’ya geri dönmek zorunda kalarak daha fazla hak kaybına uğramaktadır. Çiftçilerimiz Tarım Kredi Kooperatifine borcu bulunmakta, gübre ve mazot fiyatları nedeniyle zaten zor bir dönem geçirmektedir” dedi.

Yalım Halıcı, ayrıca Isparta gibi önemli bir tarım ilinde TMO’nun alım ofisinin olmamasının çiftçilerin saatlerce süren yollara düşmesine neden olduğunu söyleyerek “Biran önce Isparta Atabey ve Gönen Ovasında bir alım merkezi açılması gerekmektedir. Bu bölgede 100 bin dekarda 30 bin ton arpa ve buğday üretilmekte ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP’li Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Isparta’ya biran önce Toprak Mahsulleri Ofisi alım ofisi açılması için neden beklenmektedir? Isparta’ya ne zaman alım ofisi açılacak ve çiftçinin mağduriyeti giderilecektir?

– Isparta’da Toprak Mahsulleri Ofisi alım merkezi olmadığı için çiftçilerimizin uğradığı hak kayıplarının ve maddi zararların toplamı ne kadardır? Bu zararın giderilmesi; kredi borçlarının ertelenmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.