ISPARTAMIZ MARKALAŞIYOR

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Metin Çelik ve yönetimi görevde bir yılını doldurdu. Başkan Çelik, geçtiğimiz gün yaptığı basın toplantısı ile geride kalan bir yıllık süreçteki çalışmalarını kamuoyuna açıkladı.

ISPARTA Yayın: 13 Ekim 2023 - Cuma - Güncelleme: 13.10.2023 12:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 17 dk.
Google News

Geçtiğimiz gün saat 18.00’de Isparta Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Başkan Çelik’in yanı sıra Yönetim Kurulu ile Meclis Başkanı, meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Isparta’nın yerel ve uluslararası çalışmalarla adını duyurduklarını ve çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini belirten Çelik, görevde olduğu sürece Isparta’yı marka bir şehir haline getirmek için çalışacaklarını açıkladı.

ITSO Başkanı Metin Çelik basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim ve meclis olarak birinci yılımızı doldurmanın onurunu yaşıyoruz. ‘Yeni dönemi yeni projelerle birlikte aralıyoruz’ diyerek göreve geldiğimiz 1 Ekim 2022 tarihinden bu yana hayata geçirdiğimiz projelerimizin yanı sıra şehrimizin kalkınmasına ve gelişimine katkı sağlamasını düşündüğümüz birçok projede etkin rol oynadık. Bu süreçte şehrimizin iş hacmini geliştirmek, istihdamı ve iletişimi artırmak için hem yerel hem de uluslararası bazda çalışmalar yürüttük.

Isparta ticaretinin öncü ve lider kurumu olarak hedefimiz; üyelerimize ekonomik ve ticari faaliyetlerinin gelişmesi hususunda destek olmak, uluslararası piyasalarda hareket alanlarını artırmalarını sağlamak ve ilimizi marka haline getirerek tanınırlığını artırmaktır.

“YAŞANABİLİR ŞEHİRLER, GÜÇLÜ EKONOMİLERLE MÜMKÜNDÜR”

Göreve geldiğimizden bu yana sık sık üyelerimizle bir araya geliyoruz. Onların ilettiği sorunları, talepleri ya da fikirleri bizim için çok önemli. Genç, donanımlı, üretmeye ve gelişime açık olan bir ekiple yol yürüyoruz. İlimizin ekonomisine değer katmak, mevcut kazanımlarımızı geliştirmek, yaşadığımız ya da önümüzde sorun teşkil eden konuları çözüme kavuşturmak için gayret ediyoruz. Bir yıllık süreçte ortaya koyduğumuz belli başlı problemlerimiz var, çözümü noktasında da girişimlerimiz var. İnşallah önümüzdeki süreçte daha güzel sonuçlara ulaşabiliriz.

Seçim döneminde açıkladığımız 11 projeden 5’ini hayata geçirdik. Görev süremizin birinci yılında İhracatı Destekleme Ofisi, Dijital Ticareti Geliştirme ve Destekle Ofisi, Kadın Girişimcileri Destekleme Ofisi, Genç Girişimciler Akademisi ile Proje ve Ar-Ge Destekleme Ofisini kurduk. Bu çalışmalara ilişkin kısa bir bilgi vermemiz gerekirse;

İhracatı Destekleme Ofisi ile İlimizdeki ihracatçı sayısının artırılması ve ihracatın tabana yayılmasını amaçlıyoruz. Burada yerli işletmelere ihracat faaliyetlerinde rehberlik ederek ihracat potansiyeli olan sektörleri belirliyor ve gelişimlerine destek oluyoruz. Bu konuda seminerlerimiz yapıldı ve yapılmaya devam edecek. İhracat ile ilgili önümüzdeki günlerde dünyaya açılıyoruz, adı altında seminerlerimiz ve eğitimlerimiz devam edecek.

Dijital Ticareti Geliştirme ve Destekleme OFİSİ ise, işletmelere dijital ticaretin fırsatlarını aktaracak ve e-ticaret konusunda danışmanlık hizmeti sunacak. İş dünyasının dijital dönüşüm sürecinde yanlarında yer alarak, online ticaretin yaygınlaşması ve işletmelerin dijital platformlarda daha etkin bir şekilde var olmalarını destekliyoruz. Bu alanda da Sınırları aşıyoruz seminerlerimiz ile önümüzdeki günlerde E- Ticaret eğitimlerimiz devam edecek.

Kadın Girişimcileri Destekleme Ofisi’nde kadın girişimcilerimiz kendi işlerini kurmaları ve proje finansman konusunda destek buluyorlar. Özellikle kadın kooperatiflerimize yönelik olarak kendi markalarını oluşturmaları için güçlenen markalar eğitimleri ile gelecekte karşılarında olacağız.

Genç Girişimciler Akademisi’nde Ispartalı gençlerimizin girişimcilik potansiyelini şehrinizin üniversiteleri ve faaliyet gösteren iş adamları derneklerimizle iş birliği yaparak artırıyoruz. Gençlerimiz böylelikle başlangıç sermayesi ve çalışma alanlarına kavuşmalarını sağlayacağız.

Proje Ve Ar-Ge Destekleme Ofisi ile proje bazlı AR-Ge çalışmalarında KOSGEB, BAKA, TÜBİTAK projelerine yönelik de hızlı adımlar atılıyor.

Özellikle uluslararası taşımacılık yapan firmaların, gümrük işlemlerinde mallarının gümrükte tutulduğu süre boyunca saklanması oldukça büyük önem taşıyor. Gümrükte işlem yapılan ya da evrak hazırlanan malların dış ticaret işlemleri tamamlanana kadar tutulduğu veya kontrollerinin yapıldığı antrepo Isparta’mız için de bir ihtiyaçtı. Bu doğrultuda ihracatçı firmalarımız için Gülbirlik binasının yakınında yer kiralayarak bu sorunu çözüme kavuşturmak noktasında çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam etmektedir.

“YURTDIŞINDA FUARLARA KATILIM SAĞLADIK”

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak yurtdışı fuar organizasyonlarını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda KOSGEB desteğiyle Özbekistan’ın Taşkent şehrinde düzenlenen Uzbuild 2023 fuarına ve Almanya’nın Neumünster şehrinde düzenlenen Nordbau 2023 Yapı ve İnşaat Fuarına kalabalık heyetlerle katılık. Yine Borsamız ile birlikte Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen Tarım Fuarına katılım sağladık.

İkili görüşmelerin yapıldığı, yeni işbirliklerinin kurulduğu, yeni teknolojilerin ve gelişmelerin yakından görüldüğü bu gezilerimiz firmalarımız açısından oldukça verimli geçti. Yurtiçinde de birçok fuar organizasyonuna katılım sağladık. Bu tür organizasyonlar yenilikleri görmemiz açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle hem yurtiçi hem de yurtdışı gezilerimize devam edeceğiz.

Bu aşamada 4-7 Aralık tarihlerini kapsayacak şekilde Dubai’de düzenlenecek olan yapı ve inşaat fuarına katılım için çalışmalarımız devam etmektedir.

Fuarlara katılım sağladığımız gibi ilimize alım heyetlerinin gelmesi noktasında da çalışmalar yapmaktayız. 04 Şubat 2023 Tarihinde Güney Kore’den ve 24 Nisan 2023 Tarihinde Çin’den gelen alım heyetleri ile kozmetik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizi bir araya getirerek ikili görüşmelerin gerçekleşmesini sağladık.

Geçtiğimiz aylarda 81 ilden oda ve borsa başkanımız bir kura çekimi gerçekleştirdi. Biz de Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak kura çekimi neticesinde yerli ve milli aracımız TOGG’u teslim aldık. Yine yerli otomobilimiz TOGG’un kendi kuruluşu olan TRUGO elektrikli otomobil şarj istasyonunun kurulumunu Odamız hizmet binası önünde tamamladık.

180 kW ve üzeri cihazlarla tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet sunmayı hedefleyen TRUGO, bir bataryanın doluluk oranının 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşmasını sağlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme trendine uygun olarak yapılan bu adım ile ilimizdeki elektrikli araç kullanıcılarına da fayda sağlamayı hedefliyoruz.

YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÇALIŞMALARI

Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi bugün tam kapasiteyle çalışıyor, yüzde 99’luk bir doluluk oranına erişti. İlimizde yeni bir organize sanayi bölgesine ihtiyaç duyuluyor. Hem Valiliğimizde yapılan toplantıda hem de Isparta milletvekillerimizle bir araya geldiğimiz toplantılarda bu konuyu ele aldık, detayları üzerine görüş alışverişinde bulunduk. İvedilikle organize sanayi bölgesi üzerinde duruyoruz. Nereye kurabiliriz, bunun büyüklüğü ne kadar olmalı, yatırımın planlamaları konusunda ilgili her kurum ile görüşmeler yürütmekteyiz. Milletvekillerimizin de desteğiyle inşallah yeni bir OSB’yi ilimize kazandıracak, ekonomik anlamda ciddi bir ivme yakalayacağız.

“SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”

Yine Isparta’da ‘Serbest Bölge’ kurmak amacıyla çalışmalara başladık. Bu konuda da etraflıca tartışarak bir yol haritası belirledik. Serbest Bölgenin kurulması için ilk etapta yatırım yapmak isteyen firmalarımızdan talep topladık. Bu tür oluşumlar genellikle liman kentlerinde konuşlanır. Ancak Isparta’nın konumu nedeniyle liman kentleri kadar avantaja sahibiz. Çünkü limana uzaklığımız yaklaşık 120 kilometre, havalimanı hemen yanı başımızda, demir yolunu aktif hale getirebilirsek tren ile taşımacılık bakımından da oldukça avantajlı duruma geçeceğiz. Serbest Bölgeyi hayata geçirerek ilimize ekonomik anlamda katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Antalya, Konya ve Burdur şehirlerarası bağlantı yollarımızın tamamlanması ilimizin ticareti bakımından büyük önem taşıyor. Buralarla ilgili çalışmaların hızlandırılması ve Isparta’mızın hizmetine kazandırılması için milletvekillerimizle görüşmeler gerçekleştirdik. Yaşadığımız ilin ekonomisini geliştirmek istiyorsak bu yolların bir an önce hizmete açılması gerekiyor.

Yine havayolu taşımacılığında sefer sayılarımızı artırmak için girişimlerde bulunduk. Isparta, Burdur ve Dinar’ın havayolu taşımacılığından daha fazla yararlanabilmesi için uçak seferlerinin artırılarak aynı gün içerisinde sabah Isparta-İstanbul, akşam İstanbul-Isparta olarak düzenlenmesini talep ettik.

Bu konuyu gündeme taşımamızın ardından Isparta ve Burdur milletvekillerimiz, belediye başkanımız ve oda başkalarımızla birlikte Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Anadolujet Genel Müdürü Kerem Sarp’ı ziyaret ederek Süleyman Demirel Havalimanından yapılan seferlerin sabah erken saatte gidiş, akşam geç saatte dönüş olarak düzenlenmesini istedik. Oldukça olumlu bir ziyaretti, inşallah kısa süre içerisinde bu konuyu da çözmüş olacağız. Ayrıca tek sefer olarak devam eden uçuşlarda doluluk oranının tam kapasiteye çıkarabilirsek 2. Bir uçağında Sabiha Gökçen Havalimanına sefer düzenlemesini görüşmelerimizde talep ettik.

Yine demiryolu ulaşım ağı açısından Isparta’mızı daha aktif hale getirmek istiyoruz. Bu doğrultuda İzmir’e düzenlenen tren sefer saatlerinin yeniden revize edilmesini İzmir’e 2. Bir seferin ilave edilmesi, Pamukkale Ekspresi’ne bağlantı sağlanarak İstanbul’a sefer düzenlenmesi ve Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir’i kapsayan ve hızlı trene bağlantı sağlayan seferlerin düzenlenmesini talep ettik. Tüm bu konuların takipçisiyiz.

“DEPREMZEDELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

6 Şubat 2023 tarihinde Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilimizde hissedilen deprem sonrasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak hızlı bir organizasyonla yardım seferberliği başlattık. Toplamış olduğumuz ısıtıcı, battaniye, gıda kolisi, su, bebek maması, ilaç, hijyen seti, kıyafet, bebek kıyafeti, kışlık ayakkabı ve bot, mont, atkı, eldiven, bere, yağmurluk, çok sayıda jeneratör, powerbank gibi temel ihtiyaç malzemelerini afet bölgesine gönderdik.

Yine Isparta Ticaret ve Sanayi Odamız ile Isparta Ticaret Borsası işbirliğinde deprem bölgesinin barınma ihtiyacını karşılamak için 200 çadırdan oluşan, içerisinde tuvalet, banyo, yemekhane ve çocuk oyun parkının bulunduğu çok fonksiyonlu çadır kent kurduk.

Yaşanan depremlerin ardından Odamız öncülüğünde deprem çalıştayları gerçekleştirdik.

“MELEK YATIRIM AĞI ISPARTA’DA HAYAT BULUYOR”

Yine önem verdiğimiz çalışmalardan bir tanesi de melek yatırım ağıydı. Süleyman Demirel Üniversitesi Göller Bölgesi Teknokenti ile ortak bir çalışma başlattık. İş fikri olan girişimcilere ve bu fikirlere yatırım yapmak isteyen, ileri vadede kazanç elde edecek olan yatırımcılara önemli fırsatlar sunan melek yatırım ağının ilimizde de etkin bir hale gelmesini istiyoruz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti ile birlikte özellikle AR-GE, inovasyon ve teknoloji alanlarında yeni iş fikirleri geliştiren girişimcilerimizi ilimizin sanayi kuruluşlarıyla birlikte çalışmalarını sağlayacak ortamı oluşturacağız. Şuan sistem üzerine detay çalışmalarımız devam ediyor. Hazırlık aşamalarımız tamamlandığında melek yatırım ağından güzel geri dönüşler alacağımızı düşünüyorum.

Isparta’da ürünlerin markalaşma çalışmalarının yürütülmesi, rekabet gücünün artırılması ve aracısız pazarlama imkanının oluşturulması amacıyla meyve birliğini kurmak istiyoruz. Daha önce birçok kez dile getirmiştik. Odamız ile Isparta Ticaret Borsası işbirliğinde organize ettiğimiz Almanya gezimizde Isparta için büyük önem taşıyan Meyve Birliği’nin kurulması yönünde Berlin Hali’ndeki firmalarla görüş alışverişinde bulunduk. Burada meyve birliğinin çalışma prensibi, yükümlülükleri ve şehrimize sağlayacağı katkıları görüştük. Umarım meyve birliğini Isparta’daki birçok paydaşımızla hayata geçiririz.

Isparta’da sürdürebilir bir turizm ve turizmi 12 aya yaymak amacıyla ilin sahip olduğu turizm potansiyeli doğrultusunda Kış Turizmi, inanç turizmi, Oryantiring, Trekking, Göl Turizmi, Dağcılık, Yamaç Paraşütçülüğü, Mağara Turizminin geliştirilmesi için planlama, yatırım, uygulama, markalaşma, tanıtım ve pazarlama konularında bakanlıklarımızın destek olması, İlimizde bulunan havalimanın geliştirilmesi, haftanın 4 günü olan sefer sayılarının artırılması, saatlerin gidiş-gelişe uygun düzenlenmesi gibi konular TOBB’da yapılan ve konuşmacı olarak katıldığımız 2023 Ekonomi şurasında dile getirilmiştir.

Bu kapsamda zor dönemler geçiren Eğirdir Gölü öncelikli konularımız arasındadır. Bu konuda ilgili komitemiz gerekli kuruluşlar ile görüşmeler yaparak bazı çalışmalar düzenlemektedir. Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia antik kentinde de detaylı incelemeler yapılmış ve Atabey ilçesi sınırlarında bulunan Sidera antik kentinin kültürel mirasımıza kazandırılması noktasında Süleyman Demirel Üniversitesi ile protokol yaparak iş birliği halinde çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

14 Nisan 2023 Tarihinde Emitt Fuarına katılım sağlayarak ilimizin tanıtımına katkı sağladık. Fuarda detaylı incelemeler yaparak diğer illerin stantlarını ziyaret ettik ve eksik yönlerimizi tespit etmeye çalıştık.

Her gittiğimiz il dışı ziyaretlerinde iki en önemli değerimiz olan gül ve lavantanın tanıtımı için tanıtım broşürleri ve ürünlerimizi götürerek ürünlerimize değer katmaya çalıştık. Yaklaşık 100 kurum, 150 İş yeri ziyaretini 1 yıllık süremize sığdırmaya çalıştık.

Ekonomi kampüsümüzde Halk Bankasının uydu şubesi için ayrılan ve açılması için bugüne kadar bekletilen yer için Halk Bankası Genel Müdürü ile görüşmeler gerçekleştirilerek şubenin bir an önce açılabilmesi için vekillerimiz birlikte hareket ettik.

İhracatçı üyelerimize daha iyi hizmet sunabilmesi, firmalarımızı yerinde ziyaret edebilmesi adına Ford marka ticari aracımızı satarak EximBank’ın isteği üzerine Fiat Egea 2023 Model araç ile değişimini sağladık.

Başta TOBB Mesleki Lisemiz olmak üzere çeşitli okullarımızın etkinliklerine katılarak okullarımızın ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalıştık.

Isparta ve Uluborlu’daki huzurevlerimiz, engelliler okulumuz, karınca zihinsel engelliler okulumuz gibi kuruluşlarımızı ziyaret ederek personel ve konuklarına yanlarında olduklarımızı hissettirmeye çalıştık.

Bir Isparta sevdalısı olan Sn. Büyükelçi Dmitri Croitor Ankara’da ziyaret edilmiş kendisi ise iki defa ilimizi ziyarette bulunmuştur. Bu görüşmelerde iş fırsatları, yatırımlar üzerine fikir alışverişinde bulunduk.

İHRACAT RAKAMLARI

Isparta’nın bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği ihracat rakamlarına da değinmek istiyorum.

Ocak ayında 31 milyon 486 bin dolar,

Şubat ayında 28 milyon 188 bin dolar,

Mart ayında 39 milyon 13 bin dolar,

Nisan ayında 30 milyon 133 bin dolar,

Mayıs ayında 35 milyon 51 bin dolar,

Haziran ayında 56 milyon 645 bin dolar,

Temmuz ayında 41 milyon 574 bin dolar,

Ağustos ayında ise 37 milyon 781 bin dolar,

Eylül ayında ise 40 milyon 921 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirerek toplamda 340 milyon 250 bin dolar ihracata eriştik.

EN FAZLA İHRACAT YAPAN İLK 5 SEKTÖR

Ocak-Eylül 2023 tarihleri arasında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 sektöre baktığımız zaman: yaş meyve ve sebze 89 milyon 826 bin dolarla başı çekiyor. Yaş meyve ve sebzeyi;

57 milyon 31 bin dolarla madencilik ürünleri,

41 milyon 601 bin dolarla çimento cam seramik ve toprak ürünleri,

31 milyon 319 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri,

24 milyon 650 bin dolarla mobilya kağıt ve orman ürünleri takip etti.

En fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasına ilk 5 ülkeye baktığımızda ise;

Amerika Birleşik Devletlerine 48 milyon 573 bin dolar,

Almanya’ya 43 milyon 255 bin dolar,

Hindistan’a 27 milyon 571 bin dolar,

Çin’e 26 milyon 491 bin dolar ve son olarak da

İspanya’ya 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.

AÇILAN/KAPANAN ŞİRKET SAYISI

1 Ekim 2022 - 1 Ekim 2023 tarihleri arasında 575 şirketimizin kuruluşu gerçekleşirken, 256 şirketimizin ise kapanışı gerçekleşti. Günümüz zorlu ekonomik koşullarına rağmen üreten, istihdam yaratan ve ekonomik girdi sağlamak için çabalayan tüm üyelerimiz ve ihracatçılarımıza gönülden teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.