TIP FAKÜLTESİNİN İKİ PROJESİ DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI

TÜBİTAK 1002 ve TÜSEB-A programları kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

ISPARTA Yayın: 04 Eylül 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 04.09.2023 18:58:00
Editör - Ahmet ÇELİK
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerince hazırlanan “Deneysel Koryoamniyonit Modelinde Magnezyum ve Salubrinal’in Plasental Doku Hasarı ve Fetal Nöroinflamasyon Üzerine Koruyucu Etkilerinin Araştırılması” ve “Kardiyak İskemi Reperfüzyon Modelinde Kannabidiol’ün SIRT1/NF-Κb Sinyal Yolağı Üzerinden Etkisi” başlıklı projeler, TÜBİTAK 1002 ve TÜSEB-A programları kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Aşcı yürütücülüğünde hazırlanan “Deneysel Koryoamniyonit Modelinde Magnezyum ve Salubrinal’in Plasental Doku Hasarı ve Fetal Nöroinflamasyon Üzerine Koruyucu Etkilerinin Araştırılması” projesi, TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenecek. Projede, piyasada ruhsatlı preparatı olmayan bir etken maddenin, gebelik döneminde başlayan ve doğan bebeklerde ciddi sonuçları olan önemli bir hastalık modelindeki koruyucu etkisi araştırılacak.

Proje ekibinde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mekin Sezik, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlter İlhan, Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yusuf Tepebaşı, Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Savran, Arş. Gör. Mehmet Abdulkadir Sevük, Arş. Gör. Orhan Berk İmeci ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Özmen yer alıyor.

TÜSEB-A desteği alan ve yürütücülüğünü SDÜ Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Fatih Aksoy’un yaptığı “Kardiyak İskemi Reperfüzyon Modelinde Kannabidiol’ün SIRT1/NF-Κb Sinyal Yolağı Üzerinden Etkisi” isimli çalışmada ise İçişleri Bakanlığından onaylı olarak SDÜ SUDUM-Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezinde Prof. Dr. Serdar Sezer ve ekibi tarafından üretilen kannabidiol etken maddesinin kullanıldığı ve daha önce deneysel aşaması tamamlanan çalışma dokularının ileri analizleri yapılacak. Proje ekibinde, Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Savran ve Arş. Gör. Orhan Berk İmeci, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlter İlhan, Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Yusuf Tepebaşı ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Uysal araştırmacı olarak görev üstlenecek.

Her iki araştırma projesinin çıktılarının bilimsel literatüre katkı sağlamasının yanı sıra yapılacak ileri çalışmalar için önemli veriler sunacağını düşündüklerini belirten proje yürütücüleri, çalışma ekibinde yer alan genç araştırmacıların daha tecrübeli araştırmacılarla birlikte çalışması ve deneyim kazanması açısından bu projelerin büyük önem arz ettiğini ifade etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.