SAĞLIKÇILAR HAKLARININ PEŞİNDE!

Sağlıkçılar İş Bırakıyor!

ISPARTA Yayın: 28 Temmuz 2023 - Cuma - Güncelleme: 28.07.2023 13:48:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Sağlık emekçileri artık kronikleşen sorunlarının çözüme kavuşturulmamasını protesto amacıyla 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bırakacak. Taleplerin karşılık bulmaması halinde eylem süreci devam ettirilecek.

Sağlık çalışanları, hak taleplerini gündeme getirmek amacıyla ağustos ayından itibaren eylem sürecine başlıyor. Bu amaçla ilk adım geçen cumartesi atıldı: Sağlık ve sosyal hizmet kolunda faaliyet gösteren 19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonu'ndan oluşan ve kısa adı SABİM olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Dayanışma Platformu kuruldu. Platformun dönem sözcülüğünü Hekim Birliği Sendikası üstlendi.

Hekim Birliği Sendikası Isparta Başkanı Dr. Yunus Ünal konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “ SABİM, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mali sosyal ve özlük haklarının korunarak geliştirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, güvenli ve güvenceli bir çalışma ortamının oluşturulması amacıyla ortak mücadele ve eylem birlikteliği oluşturmak üzere kuruldu.

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR

Bilindiği gibi, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının bu güne kadar yığınla birikmiş ve çözüm bekleyen sorunları vardır. Başta etkin ve nitelikli hizmet sunumunu ve sağlık hizmetlerine erişimi de olumsuz yönde etkileyen şiddet vakaları, çalışma şartlarının iyileştirilememesi, personel eksikliği nedeniyle çalışanların fazla çalışmaya zorlanması, liyakatsiz yöneticilerin keyfi uygulamaları, çalışanların katkısı ile elde edilen ek ödeme teşvik ödeme çalışanlar arasında adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmaması ve iş barışının tesis edilememesi gibi başlıca sorunlar çözüm beklemektedir.

GERÇEKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜCRET SİSTEMİ İSTİYORUZ

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, emeklerinin karşılığı olan ve emekliliklerinde insanca yaşamalarına elverişli seviyede bir ücret alamamaktadır. Çalışanların aylık kazançlarının neredeyse yarısı emekli aylığına yansımayan ödemelerden oluşmaktadır. Sağlık çalışanlarının gelecek kaygısı yaşamalarına, hekim başta olmak üzere sağlık kurum çalışanlarının memurluktan istifa etmelerine emekli olmaya sebebiyet veren ücret politikalarının terk edilerek gerçekçi ve sürdürülebilir bir ücret sisteminin tesis edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.

DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonunun iştiraki ile oluşturulan sağlık ve sosyal hizmet Birlik ve Mücadele Platformu olarak, kararlı ve etkin bir şekilde toplu sözleşme sürecine katkı sağlamak, çalışanlara umut olmak ve haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Platformun bileşenleri ile yapılan çalıştay neticesinde belirlenen toplu sözleşme taleplerimizi çalışanların ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kamu işveren kurulu tarafından taleplerimiz doğrultusunda çözüm üretmesini bekliyoruz. Aksi halde uzun süreli iş bırakma eylemleri dahil olmak üzere tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz

İŞ BIRAKMA EYLEMİ İLE UYARIYORUZ

Hiçbir sağlık ve sosyal hizmet çalışanının mevcut sistem içerisinde hizmet sunabilecek tahammülü kalmamıştır. Taleplerimizi dile getirmek, kararlılığımızı ortaya koymak ve kamu işveren kurulunun taleplerimizi dikkate almasını sağlamak amacıyla ilk iş bırakma eylemimiz, toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1 ve 2 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecek. Her iş bırakma eylemimizde olduğu gibi poliklinik hizmeti gibi belirlenen bazı sağlık hizmetleri verilmeyecek, ancak acil durumlar iş bırakma eyleminden muaf tutulacaktır. Toplu sözleşmede taleplerimizin karşılanmaması halinde daha uzun süreli iş bırakma eylemleri ile haklarımızı almak için mücadele edeceğiz. Tüm çalışanların iş bırakma eylemine destek vermesini bekliyoruz."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.