SDÜ İNSAN VÜCUDU SERİN TUTACAK KUMAŞLAR TASARLAYACAK

“Vücut ve Güneş Radyasyon Enerjisinin Yönetimiyle Soğutucu Giysilik Kumaş Tasarımı” isimli TUBİTAK 1001 Projesi, 2023 dönemi projeleri kapsamında 18 ay boyunca desteklenmeye hak kazandı.

ISPARTA Yayın: 05 Ağustos 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 05.08.2023 14:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Kaplan yürütücülüğünde hazırlanan “Vücut ve Güneş Radyasyon Enerjisinin Yönetimiyle Soğutucu Giysilik Kumaş Tasarımı” isimli TUBİTAK 1001 Projesi, 2023 dönemi projeleri kapsamında 18 ay boyunca desteklenmeye hak kazandı.

Süleyman Demiral Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nazife Korkmaz Memiş ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Neslihan Kaya Kınaytürk’ün de araştırmacı olarak yer aldığı proje ile güneş radyasyon enerjilerinin kontrol edilerek iç ve dış ortam şartlarında insan vücudunu daha serin tutacak kumaşların tasarlanması amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sibel Kaplan şunları kaydetti: “Gittikçe artan bir pazara sahip olan sportif/serbest zaman ve iş giysilik örme kumaşlara uygulanacak fonksiyonel bitim işlemi ile elde edilecek soğutma fonksiyonu, vücut radyasyon enerjisinin daha fazla uzaklaştırılması, dış ortamda ise güneş enerjisinin yansıtılarak vücuda ulaştırılmaması prensiplerine dayalı olarak sağlanacak. Sürdürülebilirlik konusundaki kısıtların etkisiyle dünyada yükselen trendler arasında yer alan ‘kişisel termal yönetim’ ile ortamın değil vücudun ısıtılıp/soğutulması prensibinin de esas alındığı projede, enerji maliyetlerine katkı sağlanırken, kullanılacak minimum kimyasal ile de fonksiyonel giysilerin çevresel zararları en aza indirilecek. Geliştireceğimiz soğutucu örme kumaşların, artan konfor ile sağlık ve refaha katkı sağlamasının yanı sıra, sportif veya iş performanslarında da artış sağlayabileceğini düşünüyoruz.” 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.