HOBİ OLARAK BAŞLADI TEK MESLEĞİ HALİNE GELDİ

İŞTE HOBİ OLARAK BAŞLADIĞI O İŞ

ISPARTA Yayın: 12 Aralık 2023 - Salı - Güncelleme: 12.12.2023 19:07:00
Editör - Melike ÇELİK
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Recep Demirel, 2021 yılında, 15 damızlık tavşanla hobi olarak başladığı üretime 100 damızlık tavşanla devam ediyor. 240 metrekare kapalı alanda yılda 4 bin tavşandan 15 ton et üretimi elde ediyor.

Günümüz toplumunda et üretiminde büyük ve küçükbaş hayvan popülasyonunun arttırılma olanakları, meralarımız göz önünde tutulacak olursa sınırlıdır. Bu durumda et ihtiyacının karşılanmasında bir seçenek olarak evcil hayvan üretiminin büyük bir potansiyel olduğu açıkça görülmektedir.

Tavşancılığın küçük evcil hayvan yetiştiriciliği içerisinde çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Tavşan yetiştiriciliği küçük aile işletmelerinin iş gücünü değerlendirme ve bunlara ekonomik katkı sağlama açısından düşük girdi ile gerçekleştirilebilecek uğraş dalıdır. Tavşan evcil hayvanlar içerisinde döl veriminin yüksekliği ile ön plana çıkmıştır. Bu nedenle et üretimi, deri ve yün üretiminde önemli bir kaynaktır. Bu özelliği yanında bir doğumda 8-12 yavru elde edilebilmesi, jenerasyonlar arası süresinin kısalığı gibi avantajları nedeniyle genetik çalışmalar ve hayvan ıslahı çalışmalarında model hayvan durumundadır.

Tavşanın yan ürün olarak değerlendirilen gübresi bitki besin maddelerince oldukça zengindir. Bir tavşan yılda 50 kilogram kadar gübre vermektedir. Hızlı çoğalma sayesinde işletmeyi damızlık ölümleri minimum düzeyde etkiler. Ölen hayvanların yeri kolayca doldurulur. Kısa vadede yetişmeleri sayesinde sistemi mevcut sermaye ile değil kendi kazançlarıyla sürdürülebilir kılarlar. Uluslararası pazarda et açığının olması ve küçük alanlarda büyük üretim sağlayabilmesi vb. özellikleriyle tavşan yetiştiriciliği ülkemiz ve üreticiler için güzel bir fırsat oluşturuyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.