BAŞDEĞİRMEN: TARİHİMİZE SAHİP ÇIKARAK BUGÜNLERE GELDİK

Tarihi Üzüm Çarşısında başlatılan çalışmalar son bulurken, dükkanların anahtarları düzenlenen bir törenle hak sahiplerine teslim edildi.

ISPARTA Yayın: 07 Mart 2024 - Perşembe - Güncelleme: 07.03.2024 11:31:00
Editör - Melike ÇELİK
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Isparta Belediyesi, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile tarihi alanları yeniden ayağa kaldırmak, turizm bölgeleri oluşturmak, şehrin cazibesini artırmak amacıyla başlattığı restorasyon çalışmalarını bir bir tamamlayarak hak sahiplerine anahtarlarını teslim ediyor. Bunlardan birisi de içerisinde 16’sı tescilli 110 dükkanın bulunduğu Tarihi Üzüm Çarşısı. Tarihi Üzüm Çarşısında başlatılan çalışmalar son bulurken, dükkanların anahtarları düzenlenen bir törenle hak sahiplerine teslim edildi. 

Anahtar teslim törenine Isparta Valisi Aydın Baruş, AK Parti Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, protokol üyeleri, esnaf ve vatandaşlar katıldı. Anahtar teslim töreninin ardından protokol üyeleri anahtar teslimi gerçekleştirilen dükkanları ziyaret ederek esnafa hayırlı bol kazanç dileklerini ilettiler.
Törende konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Tarihi Üzüm Çarşısında yapılan restorasyon çalışmalarıyla esnafın ekonomisine katkı sunduklarını bunun yanında tarihe de sahip çıktıklarını söyledi. Tarihi Üzüm Çarşısının asırlar öncesi ilk inşa sürecine değinen Başkan Başdeğirmen, zaman içerisinde yıpranan yapıların tarihine uygun hale getirildiğini aktardı. 1561 yılında yapılan yapıların dönemlerinde restorasyon edilmesinin kendileri için bir onur kaynağı olduğunu dile getiren Başdeğirmen, bölgeye yapılan altyapı çalışmalarından da bahsetti. 
Gerek esnafların gerekse alışverişe gelen vatandaşların Tarihi Üzüm Çarşısının önceki yıllardaki durumundan çok memnum olmadıklarını belirten Başkan Başdeğirmen, bölgenin restorasyonu için Anıtlar Kurulu ve Vakıflara müracaatta bulunduklarını dile getirdi. Başdeğirmen, “Burada izin almadan bir şey yapmak mümkün değildi.  2022 nisan ayında ilk etap restorasyon çalışmalarına başladık. İlk adanın restorasyonunu tamamlarken, esnafımızın tamamının onayını alarak çalışmaları bugün tamamlamış olduk. Esnafımızı restorasyon sürecinde valilik arkasında yapmış olduğumuz geçici dükkanlara taşıdık, kira, elektrik ücreti almadık. Bu 110 dükkânın restorasyonunu yaparken de esnafımızdan hiçbir ücret talebimiz olmadı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın destekleriyle sokak sağlıklaştırması kapsamında yapılmıştır. 3 katlı yerler 2 kata, 1 katlar 2 kata çıkarılarak bölgede çalışma yapıldı ve esnafımıza yakışır bir hale getirildi” dedi. 
Tarihi Üzüm Çarşısını tek bir restorasyon bölgesi olarak düşünmediklerini Mimar Sinan Cami restorasyonu ve çevre düzenlemesinin de yapıldığını kaydeden Başkan Başdeğirmen, şehrin tarihi yapılarının ayağa kaldırılmasına ilişkin yaptıkları diğer çalışmalardan da bahsetti. Tarihi tren garına Millet Bahçesinin, Damgacı Sokağın, kiliselerin ve Yenice Mahallesindeki bir tarihi caminin de restorasyon kapsamında olduğunu belirtti. Başdeğirmen, “Biz göreve geldiğimizden buyana tarihimize sahip çıkarak bugünlere geldik. İmam Hasan Sokak restorasyon çalışmalarına başlıyoruz. Tarihimiz ile ilgili çalışmalarımızı, bakımını, kontrolünü, restorasyonunu yaparak günümüze kazandırıyoruz. Yaptığımız bu çalışmaların hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 
AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz de iş birliği, güç birliği ve hizmet birliğiyle Isparta’ya hizmetlerin kazandırıldığını bunlardan birinin de Tarihi Üzüm Çarşısı olduğunu söyleyerek, “Bölgenin bir çekim alanı olmasını hedefledik” dedi. Gökgöz, “Isparta’mızı ilmek ilmek halı gibi dokumaya devam edeceğiz. Şehrimize bu hizmeti kazandırmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Hizmetlerimiz hız kesmeden, duraksamadan belediye başkanımızla birlikte devam edecek. Yeni hedeflere, yeni hizmetlere şehrimiz yürüyecektir” görüşlerinde bulundu. 
Isparta için anlamlı bir gün yaşadıklarını dile getiren Isparta Valisi Aydın Baruş, tarihi yapıların zaman içinde restorasyon yapılmadığı takdirde aşınmaya ve yok olmaya gittiğini dile getirerek, “Bu yapıları yenilemek bizim atalarımıza karşı bir borcumuz. Bırakılan bu yapıları yaşatmamız gerekiyor. Bu milli kimliğimizin de bir gereği. Tarihi ve kültür varlıklarımızı yaşamımızı zenginleştirmemiz ve günümüzü mutlu kılmamız için de gerekli. Turizm açısından da tarihimize sahip çıkmak, yapılarımızı yenilemek ve bunları gelen yabancıların hizmetine sunmak önemli. Isparta bunu başarıyor. Bu yapılan çalışmaları gerçekleştiren belediye başkanımızı tebrik ediyorum, bu büyük bir başarıdır. Bundan sonra şehir merkezine gelen misafirlerimiz buraları gezmenin mutluluğunu yaşayacaktır. Turizm açısından, çekim alanları oluşturacak. Bu binaların yenilenmesi esnafımız için de yeni fırsatlar doğuruyor. Tarihi binalar değer kazanıyor. Bir şehirde yerel yönetim bir çalışma başlattığı zaman esnafımızın, halkımızın ona destek vermesi çok önemli. Bu olmasa bu kadar hızlı yapılamazdı. Gelecek yıllarda bu işyerleri çok daha fazla değer kazanacaktır. Bu çalışmayla birlikte şehir merkezi daha güzelleşiyor” ifadelerinde bulundu. 
Konuşmaların ardından Isparta Valisi Aydın Baruş, AK Parti Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve protokol üyeleri tarafından dükkanları tamamlanan esnafa anahtarları teslim edildi. Anahtar teslim töreninin ardından protokol üyeleri Tarihi Üzüm Çarşısı esnafını ziyaret ederek hayırlı bol kazanç dileklerini iletti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.