ISPARTA DEFTERDAR'I OSMAN KOÇAŞ'TAN AÇIKLAMA

Isparta Defterdarı Osman Koçaş,

ISPARTA Yayın: 21 Temmuz 2023 - Cuma - Güncelleme: 21.07.2023 16:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Isparta Defterdarı Osman Koçaş, 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödendiğini belirterek; “Peşin ödeme seçeneğini tercih edenler için ödeme süresinin son günü 31 Temmuz 2023 Pazartesi’dir” dedi. 

Defterdar Koçaş açıklamasında; “Bilindiği gibi 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilmektedir. Peşin ödeme seçeneğini tercih edenler için ödeme süresinin son günü 31 Temmuz 2023 Pazartesi’dir. Taksitle ödemeyi tercih edenlerin, birinci ve ikinci taksit ödemelerini (Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk taksit ödeme süresi uzadığından birinci ve ikinci taksitler aynı sürede ödenecektir.) 31 Temmuz 2023 Pazartesi gününe kadar yapmaları gerekmektedir. Yapılandırma hükümlerinden yararlanmaya devam edilebilmesi için ilk iki taksitin süresinde ve tam ödenmesi şarttır. 

Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması mümkün olup bu durumda, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecektir. Taksitle ödeme seçeneği tercih edildiği halde, 31/7/2023 tarihine kadar yapılandırılan tutarın tamamının ödenmesi durumunda peşin ödeme indiriminden de yararlanılabilecektir. 

Yapılandırılan borçların tamamının 31/7/2023 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak olup ayrıca; 

• Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan % 90 İNDİRİM, 

• İdari para cezalarının aslından %25 İNDİRİM, 

• Yapılandırılan borç, sadece fer’i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutardan %50 İNDİRİM, 

• Matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) %10 İNDİRİM, Yapılacaktır. Ödemeleri; 

• Gelir İdaresi Başkanlığına ait (gib.gov.tr) internet adresi (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden; o Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile o Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından, o Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, 

• Anlaşmalı bankaların; o Şubelerinden, o Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.) 

• Vergi dairesi veznelerine, 

• PTT şubelerine Yapılabilecektir. Diğer taraftan 2023 yılına ait Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) 2. Taksit ve 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin Gelir Vergisi 2. taksit ödeme dönemi devam ediyor. Son gün 31 Temmuz 2023. Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Gelir Vergisi Ödemeleri; 

• İnteraktif Vergi Dairesinden veya mobil uygulamasından (Google Play, App Store, Huawei AppGallery) 02.00-23.45 saatleri arasında anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile, 

• Vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, • Vergi dairesi vezneleri aracılığıyla, 

• PTT şubelerine, Yapılabilmektedir. Ayrıca Motorlu Taşıt Vergileri, İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) ve Dijital Ödeme Noktasında “Hızlı Ödeme” bölümünde yer alan MTV Ödeme alanına şifre girişi yapmadan; plaka, T.C. Kimlik Numarası ile “Tescil Tarihi” veya “Sahiplik Belge Tarihi” bilgilerinden birini girerek MTV borçları görüntülenebilir ve ödenebilir. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi; 7456 Sayılı kanunla getirilen ve bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi kadar ek motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri de iki taksit halinde tahsil edilecek olup 1. taksiti 31 Ağustos 2023 tarihine kadar, 2. taksiti ise 30 Kasım 2023 Tarihine kadar tahsil edilebilecektir” dedi. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.