ISPARTA'DA ŞEKER PANCARI MESAİSİ BAŞLADI

İlimizdeki şeker pancarı üreticileri seyreltme ve tekleme işlemlerine başladı.

ISPARTA Yayın: 03 Haziran 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 03.06.2023 16:50:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

İlimizde şeker pancarı ekimi 15 Mart- 15 Nisan tarihleri arasında yapılmakta olup, 4-5 yapraklı döneme gelen şeker pancarlarında, kök verimi ile şeker oranın arttırılması ve ideal bitki sıklığının sağlanması amacıyla sıra üzerinde 20-25 cm'de bir bitki olacak şekilde seyreltme yapılmaktadır.

Karasal iklime yakın bölgelerde sulanmak koşuluyla ekonomik bir şekilde yetişme özelliğine sahip olan şeker pancarı ülkemizin başlıca şeker kaynağını oluşturmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 500 bin çiftçi tarafından şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Şeker pancarından elde edilen ürünler insan gıdası, hayvan yemi ve endüstri sektöründe kullanılmaktadır.

Şeker pancarında verim ve kaliteyi etkileyen birçok faktör vardır. Yüksek ve kaliteli verim elde etmek açısından seyreltme ve tekleme işlemleri önemli bir yere sahiptir. Seyreltme ve teklemenin geç yapılması gelişmenin yavaşlamasına, kök-gövde ve şeker verimlerinin düşük düzeyde oluşmasına neden olmaktadır. Şeker pancarı ürün fiyatı pancarın içerdiği şeker oranına göre belirlenmekte olup, yetiştiricilerin seyreltme ve tekleme işlemlerini zamanında yapmaları önerilmektedir.

Endüstri bitkileri arasında sağladığı yarar bakımından stratejik öneme sahip olan şeker pancarı; 2022 TÜİK verilerine göre ilimizde 19.337 dekar alanda 130.546 ton üretilmiştir.

Bu sezon da yüksek rekolte bekleyen çiftçiler hasat ettikleri pancarı Burdur Şeker Fabrikası'na satarak hem yöre hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor​.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.