YATIRIMCILARDAN YORUMLAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

ALTINA YATIRIM YAPIN

Gündem Yayın: 11 Nisan 2023 - Salı - Güncelleme: 11.04.2023 14:04:00
Editör - Ahmet ÇELİK
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verileri ons altının yönününü belirleyecek. ABD Merkez Bankası Fed’in faizlerini 25 baz puan artırma ihtimali kuvvetlendi. Kuyumcu esnafı ise altının iki katına çıkacağını açıkladı.

Fed’in 3 Mayıs tarihinde açıklayacağı faiz kararını büyük oranda  ABD enflasyon verisi belirleyecek. ABD'de TÜFE şubat ayında yüzde 0,4 ile beklentiler doğrultusunda artış kaydetti. Fed ise şubat ayından yüzde 25 faiz artırıma gitti. Küresel ekonomilerdeki güvensizlik durumu ve yurt içinde dolar kurundaki artışlar altın fiyatlarını etkileyecek. 

ABD ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Tüm piyasaları yakından ilgilendiren ABD enflasyon verisine yönelik beklentiler yükseldi. ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin martta yüzde 4,2'den yüzde 4,7'ye yükseldiğini duyurdu. Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, martta 0,5 puan artışla yüzde 4,7'ye çıktı. Böylelikle Ekim 2022'den bu yana ilk kez tüketicilerin enflasyon beklentilerinde artış meydana geldi.

ALTININ YÜKSELİŞİ BASKILANABİLİR

Öte yandan OCBC FX stratejisti Christopher Wong ABD’de enflasyon verilerinin beklenenden yüksek gelmesinin Fed faizlerinde artışları destekleyeceğini bunun da altın fiyatlarını baskılayacağını ifade etti.  Fed faiz beklentilerine yönelik verilerin paylaşıldığı CME FedWatch aracına göre ise piyasalar %69,70 ihtimalle 25 baz puanlık bir artırımını fiyatlamaya başladı.

ONS ALTIN 2.250 BANDINA OTURABİLİR

Kuyumcu İlhan Ünder, altında şu anda Amerika'da FED faizini ileriki tarihlerde yükseltmeyeceği kanaati oluştuğundan onsun normal hareketine başladığını belirtti. İHA’da yer alan habere göre, Ünder, "Tabii ki, FED faizlerini yükseltirse, yükseltmeye başlarsa tekrardan onsu baskılama yapabilir. Şu anda onsun değeri 2.000-2.500 civarlarında oynamaktadır. Eğer bunun üzerine biraz daha bir hafta civarında 2.000 üzerine veya kendini tutarsa, hele 2.030 seviyelerinde kalırsa, 2.250 ilk önce, sonra 2.500, 2.750'ye kadar ucu açıktır" dedi.

ALTIN FİYATINI İKİYE KATLAR

Bütün dünya devletlerinin pandemiden sonra enflasyonun yükselmesiyle beraber çok miktarda para bastığını ifade eden Ünder, "Bu para basımı karşılıksız olduğundan dolayı yani altın olmadığından dolayı altın fiyatı geride kalmıştır. İleriki dönemlerde altının fiyatını iki katı, yani yüzde 50 kadar öngörüm olmasıdır. Yaklaşık olaraktan ilk etapta 1.750, sonrasında 2.250 bandına oturacağını öngörmekteyim" diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.