4 ASIRLIK GELENEK GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR

Başkan Başdeğirmen: Geleneklerimiz ve tarihimizle hem devlet hem millet oluyoruz

ISPARTA Yayın: 15 Haziran 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 15.06.2024 10:03:00
Editör - Melike ÇELİK
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

Isparta Belediyesi 4 asırdır süre gelen Kurban İndirme geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Geleneğe göre kurbanlıklarını alan ve çobanlara belli bir ücret karşılığı teslim edilerek yaklaşık bir ay dağlarda bakılan küçükbaş hayvanlar, arife günü sahipleri tarafından teslim alınıyordu. Bu gelenek bu yılda Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in öncülüğünde geniş katılımla yaşatıldı. 

Arifeden bir gün önce Gökçay Mesireliği alanından başlatılan gelenekte ilk olarak mehteran ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Alana Yörük çadırı kurulurken, davetliler için müzik dinletisi sunuldu. Doğancı ve Keçeci Mahalle Muhtarlıklarıyla birlikte Gökçay’dan başlatılan etkinlik kurbanların develer, eşekler, davul ve zurnalar eşliğinde Keçeci Mahallesine indirilmesi, duaların yapılmasıyla son buldu. 
Programa Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı, MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, AK Parti İl Başkanı Furkan Cem Er, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Halil İbrahim Güleç, MHP İl Başkanı Önder Topçu, İYİ Parti İl Başkanı İbrahim Tekeli, ITB Başkanı Hüdai Şahin, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanı Ali Savcı, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları, belediye meclisi üyeleriyle çok sayıda vatandaş katıldı. Kurban indirme merasimine Vali Aydın Baruş da eşlik etti. 
Programda Doğancı Mahallesi Muhtarı Ali Divarcı, 400 yıldır süregelen kurban indirme geleneğini anlatırken, “Belediye Başkanımızla bu unutulmaya yüz tutmuş gelenek 5 yıl önce yeniden başlatıldı. Geleneğimizi bu yılda yaşatıyoruz. Bu ağalığı yaptığı için sayın başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi. 
Isparta Muhtarlar Derneği Başkanı ve Keçeci Mahallesi Muhtarı Gökhan Büyükleblebi de, unutulan geleneğin Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile hayat bulduğunu dile getirdi. Büyükleblebi, “Milletler, devletler, gelenekleri, örfleri ve adetleri sağlam olduğu sürece ayakta kalır. Başkanımız sayesinde bu geleneğimizi yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz, kendisine çok teşekkür ediyoruz” görüşlerinde bulundu. 
Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü ise Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in öncülüğünde düzenlenen kurban indirme geleneğine 2 yıl önce de katıldığını belirterek, bu geleneğin örf ve adetlerin sürdürülebilmesi noktasında önemli bir etkinlik olduğunu söyledi. Gülcü, “Bundan dolayı ben belediye başkanımız Şükrü ağabeyime teşekkür ediyorum. Isparta her türlü dinamiğiyle birlik beraberliğiyle çok önemli bir kent. Şükrü başkanıma Andık’ta yapmış olduğu o doğal şelale ve cam terastan dolayı teşekkür ediyorum. Gittiğimiz her yerde Isparta’daki bu değerleri, güzel çalışmaları anlatıyoruz” ifadelerinde bulundu. 
İl Beyi Mustafa Küçükyaman da kurban indirme geleneğinin yaşatılmasında emeği geçen başta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen olmak üzere herkese teşekkür etti. Küçükyaman, “Bizde bir söz var, ‘derdine düşen deveyi görür’ diye. Buradan Türk kültürünün derdine düşen bütün herkese teşekkür ederken, Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen sayesinde Yörük Türkmen kültürünü ‘Yörükler Şehirde’ sloganıyla şehre getirmiş ve Yörük göçünü düzenlemiştik. Halkımız büyük ilgi gösterdi, derdine düştü. Biz de derdine düşenler olarak deveyi gördük inşallah hep görelim, hep beraber olalım birliğimiz, daim olsun” diye konuştu. 
CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı ise adetlerin, geleneklerin ve kültürlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasının çok kıymetli ve önemli bulduğunu söyledi. Halıcı, “Şehirleri ülkeleri ayakta tutan yeni nesillere taşıyan, onun ömrünü belirleyen o kültürlerin o gelenek ve görenekler ömrünün uzun olmasıyla eş değerdir. 4 asırdır yapılan bu geleneğin yeni kuşaklara aktarılmasını da çok kıymetli ve önemli buluyorum. Bayramlar, birlik ve beraberliğimizi kardeşlik duygularımızı ön plana çıkaran günlerdir. Tüm kıymetli hemşerilerimizin bayramını kutluyorum. Hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, kurban indirme geleneğinin yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Sönmez, “Türk ve İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutluyorum” şeklinde konuştu. 
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kurban indirme gibi geleneklerin kendileri için çok önemli olduğunu, bu geleneklerin unutulmadan yaşatılması gerektiğini dile getirdi. Çocukların bu günleri hatırlayarak, bu güzellikleri yaşamak için gelecekte emek vereceklerini ifade eden Başkan Başdeğirmen, “Çocuklar şimdi buralarda dolaşıyor ben de çocukken bu bahçelerde dolaşan biriyim. Hemen 2 bahçe altı da bizim bahçemizdi. O bahçemizde çok zamanlar geçirdik. Kurbanlıklar inerken bizde keyifle seyrederdik, o günleri hiç unutmadık. Biz bir ay boyunca o sürünün geleceği günü beklerdik” diyerek çocukluğunda yaşadığı kurban indirme geleneğiyle ilgili anılarını anlattı. 
Kendilerinin çocukken yaşadığı mutluluğu şimdiki çocukların yaşamasını istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Bizim kültürümüz bizim geleneklerimiz bizlere çok güzel şeyler öğretti. Eğer biz geçmişimizi bilemezsek kültürümüzü, geleneğimizi, örf ve adetlerimizi takip edip bizden sonraki nesillere bırakamazsak biz burada çok büyük bir kabahat işlemiş oluruz. Biz yapalım bizden sonrası devam ettirsin. Bizler kültürümüzle, geçmişimizle, örf adetlerimizle ve geleneklerimizle daha önemlisi tarihimizle hem devlet oluyoruz hem millet oluyoruz. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz derler. Bizim çok değerli bir geçmişimiz var. Rahmetli Mustafa Gürkan vardı, bir çoğumuz bilir. Isparta’mıza 5 tane okulu yaptırdı. Her yıl tek başına sadece bu geleneğin devam edebilmesi için çok büyük emekler verirdi. Onun arkasından bizler de bu geleneği yaşatıyoruz. Tüm hemşehrilerimin Kurban Bayramı’nı kutluyorum. Rabbim bayramımızı mübarek eylesin, hepimize de güzel günler nasip etsin” dedi.
Konuşmaların ardından Keçeci ve Doğancı Mahallesi muhtarları Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e kurban indirme geleneğini yaşattığı için plaket takdim etti. 
Buradaki programın ardından kurbanlıklar Gökçay’dan indirilmeye başlandı. Kurban indirme merasimine Isparta Valisi Aydın Baruş da eşlik etti. Gökçay’dan başlatılan etkinlik kurbanların Keçeci Mahallesine indirilmesi, duaların yapılmasıyla son bulurken Başkan Başdeğirmen, küçükbaş kurbanlık için pazarlık ederek satın aldı. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.